Styczeń 27 2016

PRZEPIS NA CIASTO WARZYWNE

CIASTO WARZYWNE

Składniki:

  •  ½ bakłażana
  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • ½ cebuli
  • Pieprz
  • Oregano lub tymianek lub zioła prowansalskie
  • Oliwa (2 łyżki)
    Ciasto:
  • 3 jaja
  • 150 g mąki (ok. 7½ łyżki)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • Tarty ser żółty
  • Świeże zioła, może być bazylia lub szałwia lub tymianek lub oregano lub natka pietruszki lub szczypiorek

Warzywa dokładnie umyć. Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę (z bakłażana wyciąć wcześniej część z pestkami). Pomidor obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw bakłażan, a jak trochę zmięknie dodać cukinię i po chwili cebulę. Jak wszystkie warzywa zmiękną dodać pomidor i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem i wybranymi ziołami. Pozostawić do wystygnięcia.
Jaja roztrzepać widelcem, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodawać stopniowo mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta na naleśniki. Na koniec do ciasta dodać starty żółty ser, świeże porwane listki bazylii lub innych ziół, przestudzone, podsmażone warzywa i wszystko delikatnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby usunąć z ciasta powietrze foremką z ciastem można delikatnie uderzyć o blat stołu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem (lub 200oC bez termoobiegu) przez 30-35 minut.

SMACZNEGO!



Copyright © 2015. All rights reserved.

Opublikowano 27 stycznia 2016 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak