Listopad 18 2018

Burak dla zdrowia

Kto z Was zjada przynajmniej 3 buraki tygodniowo – ręka do góry! Ktokolwiek? Nikt? Niestety, faktem jest, że buraków w naszej diecie jest za mało, a przecież są tak łatwo dostępne i niedrogie, nie wspominając o wartości zdrowotnej. Dziś postaramy się zachęcić Was do jedzenia tego warzywa! Wyciągnijcie rękę po buraka, wyciągnijcie rękę po zdrowie :).

Burak jest przede wszystkim skarbnicą składników mineralnych. Można w nim znaleźć przede wszystkim wapń, potas, żelazo oraz magnez. Świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących ze zbyt wysokim ciśnieniem lub z niedokrwistością. Warto też włączyć je do diety osób zapracowanych i znerwicowanych – dodają energii i poprawiają nastrój (może warto rozważyć buraki przed klasówką?). Ze względu sporą ilość wapnia, poleca się włączyć je do diety dzieci, które spożywają mało produktów mlecznych oraz osób z osteoporozą. Warto zaznaczyć, że buraki zawierają również witaminy – C, B1, PP i znaczne ilości kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Błonnik pokarmowy, znajdujący się w burakach, zapewnia odpowiednie trawienie, a betaniny (przeciwutleniacze zapewniające piękny rubinowy kolor) chronią przed nowotworami i uszkodzeniami DNA.                         Amerykańskie badania wskazują, że dziennie powinno się dostarczać 3000 do 5000 µM substancji o charakterze antyutleniającym (tzw. wartość ORAC) – wartość ORAC jednego małego buraka wynosi 1767 µM!

Oczywiście, najbardziej wartościowe będą buraki podane na surowo lub pieczone ze skórką (można ją obrać przed zjedzeniem). W ten sposób przygotowane, zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych. Najmniej polecane są buraki gotowane w wodzie i następnie odcedzane – jeżeli już chcecie je gotować, to najlepiej zrobić to w zupie.

 

W sklepach i na straganach piętrzą się stosiki buraków w skrzyniach, różne odmiany, różne ceny – które wybrać? Wyznacznikiem jest skórka – powinna być cienka, oraz przekrój buraka – z jednolitą barwą, błyszczący i niezbyt „marmurkowy”. Jeżeli miąższ po przekrojeniu jest bardzo marmurkowy oznacza to, że taki burak jest ciężkostrawny – zawiera dużo celulozy. Oczywiście, należy wystrzegać się buraków uderzonych, podpleśniałych lub bardzo miękkich – nie będą nadawały się do spożycia! Najlepiej na zakupy wybierzcie się z dziećmi – razem szukajcie tych najlepszych:).

Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Was i Wasze rodziny do jedzenia buraczków. Przedstawimy przepis na „coś słodkiego” z buraków (tak, tak, da się!) do przygotowania w domu lub w przedszkolu.

1.Na anemię

To warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza i kwasu foliowego. To pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Składniki

1 średni burak

1 duży pomidor

1 marchewka

1/2 czerwonej papryki (50g)

1szklanka wody (125 ml)

Przygotowanie

Przede wszystkim zacznij od dokładnego umycia wszystkich składników. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Miksuj przez minutę i wypij

2. Na katar

Ten popularny lek na bazie buraka zawiera również liście eukaliptusa. Jest skuteczny na nieżyt nosa, ponieważ zawiera betainę. Ten składnik odżywczy pomaga chronić komórki, enzymy i białka. Kiedy go pijesz, ma również działanie wykrztuśne.

Składniki:                

1 burak

5 liści eukaliptusa (10 g)

4 szklanki wody (1 litr)

Przygotowanie

Najpierw pokrój buraki na mniejsze kawałki. Pokrój również liście eukaliptusa.

Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone buraki i liście eukaliptusa. Pozostaw na kilka minut do zaparzenia.

Zdejmij z ognia, pochyl się nad garnkiem i przykryj głowę ręcznikiem, aby lepiej wdychać opary. Uważaj, aby się nie poparzyć! Dobrym pomysłem jest powtarzanie tej procedury raz w tygodniu przed pójściem spać.

 

3. Na kaszel

Połączenie buraków z miodem daje idealny syrop na kaszel. Oprócz znanych właściwości przeciwbakteryjnych miodu, działa również jako środek wykrztuśny. Buraki działają dodatkowo dotleniająco i oczyszczają krew.

Składniki

  • burak
  • 2 łyżki miodu (30 g)

Przygotowanie

Najpierw przekrój buraki na pół. Utwórz małe wcięcie na środku każdej połówki. Dodaj miód do wcięć. Piecz buraki w piekarniku przez 10 minut, aż będą miękkie. Przed zjedzeniem należy je ostudzić.

Zobaczysz, jak skutecznie podziała to na złagodzenie kaszlu.

Źródło:
www.odzywianie.info.pl
www.ekologia.pl
www.portal.abczdrowia.pl
www.polki.pl
www.poradnikzdrowie.pl
www.krokdozdrowia.com
Jadwiga Górnica ,,Apteka natury”



Copyright © 2015. All rights reserved.

Opublikowano 18 listopada 2018 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak