Wrzesień 8 2014

Jadłospis

04.03.2019 – 15.03.2019 r.

 

jadlospis-img

 

Data: 04.03.2019  PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: płatki owsiane na mleku(1,7), pieczywo(1) mieszane z masłem(7), pastą z jaj(3) i kiełbasy, szczypiorkiem i papryką
II śniadanie: kisiel z ananasem
Obiad: rosołek z lanym ciastem(1,3), stek z cebulką(1), surówka z sałaty lodowej i prażonym słonecznikiem, ziemniaki, kompot
Podwieczorek: ½ jabłka

Data: 05.03.2019 WTOREK 
Śniadanie: kawa inka na mleku(1,7), bułka szpinakowa(1) z masłem, serem żółtym (7), sałatą i rzodkiewką
II śniadanie: maślanka truskawkowa
Obiad: zupa z zielonego groszku(1,7,9), filet drobiowy w sosie śmietanowo ziołowym(1,7) z ryżem, pomidory z bazylią i winegretem, kompot
Podwieczorek: ½ banana

Data: 06.03.2019  ŚRODA 
Śniadaniepłatki kukurydziane na mleku(7), bułka wielozbożowa(1) z masłem(7), sałatą, szynką w/p i pomidorem
II śniadanie: bułka ciabata(1) z masłem(7) i ogórkiem
Obiad: zupa grochowa z kiełbasą(1,9), pierogi leniwe z masełkiem9(1,3,7), surówka z marchwi i brzoskwini
z jogurtem(7), kompot
Podwieczorek: winogron

Data: 07.03.2019 CZWARTEK
Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku(1,7), pieczywo mieszane(1) z masłem(7) i paprykarzem(4)(wyrób wł.) i ogórkiem korniszonem
II śniadanie: wafle ryżowe z powidłami
Obiad:  zupa brokułowa(1,7,9), polędwiczki w sosie śmietanowym(1,7) z makaronem(1), surówka z selera(9), jabłka i rodzynek z jogurtem(7), kompot
Podwieczorek: ½ gruszki

Data: 08.03.2019 PIĄTEK 
Śniadanie: kakao na mleku(7), pieczywo mieszane(1) z masłem(7) i ogórkiem, kiełbaski na gorąco z ketchupem(9)
II śniadanie: kolorowa galaretka, biszkopcik(1,3)
Obiad: zupa koperkowa z makaronem(1,7,9), ryba po grecku ziemniaki, kompot
Podwieczorek: ½ jabłka

jadł
Data: 11.03.2019  PONIEDZIAŁEK 
Śniadanie: płatki żytnie na mleku(1,7), pieczywo mieszane(1) z masłem(7), sałatą wędliną lub serkiem almette(7)
II śniadanie: sok karotka
Obiad: zupa z fasolki szparagowej(1,7,9), kolorowy kociołek z kurczakiem(1,7) ryże na sypko, ogórek kiszony w kawałku, kompot
Podwieczorek: mandarynka

Data: 12.03.2019 WTOREK 
Śniadanie:  zacierka na mleku, rogalik drożdżowy(1,3), z masłem(7) i powidłami marchewka do chrupania
II śniadanie: jogurt malinowy z rodzynkami (7)
Obiad: zupa ogórkowa(1,7,9), klopsiki w sosie pomidorowym, brokuły z masełkiem ziemniaki, kompot
Podwieczorek: ½ gruszki

Data: 13.03.2019  ŚRODA
Śniadanie: kawa inka(1,7) na mleku, pieczywo mieszane(1) z masłem(7), parówki drobiowe na gorąco z ketchupem(9), ogórek w kawałku
II Śniadanie:  bułka paryska(1) z masłem(7) i pomidorem
Obiad: zupa z soczewicy makaron(1) z twarogiem(7) i sosem truskawkowo-jogurtowym(7), kompot
Podwieczorek: ½ banana

Data: 14.03.2019 CZWARTEK 
Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku(7), pieczywo mieszane(1) z masłem(7), twarogiem(7) lub pastą z makreli(4) w pomidorach, rzodkiewka
II śniadanie: mleko waniliowe, sucharki (1,7)
Obiadzupa pomidorowa z ryżem(1,7,9), kotlet schabowy(1,3) mizeria(7), ziemniaki, kompot
Podwieczorek: marchewka do chrupania

Data: 15.03.2019 PIĄTEK 
Śniadanie: kakao(7)pieczywo mieszane(1) z masłem(7), jajkiem(3) na twardo, szczypiorem
II śniadanie: ciasto jogurtowe (1,3,7)
Obiadkrupnik(1,9), ryba w cieście (1,3), buraczki zasmażane(1,7), ziemniaki, kompot
Podwieczorek: ½ jabłka

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

  1. Gluten – zboża zawierające gluten tj.(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Łubin
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (ziemne, włoskie, migdały, nerkowca, pistacjowe, brazylijskie, pekan)
  9. Seler i pochodne
  10. Gorczyca i pochodne
  11. Nasiona sezamu i pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany
  13. Mięczaki

Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza,

(w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie od lekarza specjalisty o alergii pokarmowej występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla jego rozwoju.