Jabłka
Dlaczego warto jeść jabłka?
Zapobiegają nowotworom, wpływają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, stabilizują poziom cukru we krwi, zmniejszają apetyt. To tylko niektóre z cudownych właściwości jabłek.
Są powszechnie dostępne. Trudno temu zaprzeczyć. Ale, czy widząc je na sklepowych półkach zastanawiamy się, jak bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie?
Tymczasem wystarczy zjeść 2-3 jabłka dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia i urody. Ba, Brytyjczycy mawiają:,, Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny.”
Z dobrodziejstwa jabłek warto korzystać szczególnie zimą (choć niewątpliwie najlepiej smakują późną jesienią). To czas, gdy są one najcenniejsze i najbogatsze w lecznicze składniki. Jednak, aby w pełni czerpać z jabłek dobrodziejstwo, nie wolno grymasić nad jedzeniem ich ze skórą. Bowiem to w niej oraz w gniazdach nasiennych, znajdują się najcenniejsze dla naszego organizmu składniki.
Dobroczynne pektyny
Okrągłe jabłko, to przede wszystkim skarbnica potasu, biopierwiastka odpowiadającego za wiele przemian metabolicznych w organizmie.
Niezwykle cennym składnikiem okrągłych owoców jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn. Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę wątroby. Poza tym, pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a w rezultacie skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.