3 lutego 2015

Warto wiedzieć

Warto wiedzieć:

  • Posiłki podawane w przedszkolu powinny pokrywać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na kalorie i co najmniej 75 % dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki pokarmowe:
    3latki- 1000 kcel
    4-6 latki- 1400 kcel
  •  Margaryna i sól w nadmiernych ilościach powodują nadaktywność oskrzeli i błony śluzowej nosa oraz otyłość
  •  Badania wykazały niedobór żelaza i wapnia u dzieci. Dużo żelaza zawiera chuda wołowina, cielęcina i szpinak. Warto gotować zupy na tym mięsie lub sporządzać z nich pasty z dodatkiem warzyw.
  •  Do diety przedszkolaka należy włączyć pestki jadalne tj. słonecznik łuskany, dynia łuskana, orzechy, sezam oraz suszone owoce. Pestkami posypujemy sałatki i kanapki.
  •  Jedna średnia marchewka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na Vit A.
  •  Urodziny w przedszkolu i domu bez słodyczy ale z owocami i sokami.
  •  Zamiast mięsa zwierzęcego mięso ryb w diecie przedszkolaka. Ograniczamy ilość wędlin. Mięso przed obróbką odtłuszczamy.
  •  Nie podajemy dzieciom ciast i ciasteczek pieczonych na margarynach twardych oraz czekolad, czekoladek i innych wyrobów cukierniczych.


Opublikowano 3 lutego 2015 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak