14 maja 2019

Zdrowa jama ustna

Próchnica jest najczęstszą chorobą jamy ustnej. Ma wieloczynnikowe podłoże, ale najważniejszymi powodami jej powstawania są :

  • zaniedbania higieniczne
  • złe nawyki żywieniowe, w tym dieta bogata w węglowodany: dwucukry, np. sacharoza (znana z cukierniczek),    cukry proste – glukoza, fruktoza

Światowa Organizacja Zdrowia i Światowa Federacja Dentystyczna wskazują na trzykrotny wzrost spożycia cukru w ciągu ostatnich 50 lat !!!

  Drodzy Rodzice :

  1. Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej podaje na swojej stronie wytyczne dot. zasad żywienia. I tak :

Przykładowymi produktami niepożądanymi (o właściwościach próchnicotwórczych ) w jadłospisie są:

  • napoje słodzone (również herbata, napoje gazowane, napoje owocowe),
  • produkty kleiste i retencyjne, np. rodzynki, musli (zawierające płatki zbożowe, rodzynki, suszone owoce i cukier), słodkie sucharki, słodycze, np. cukierki, karmelki, lizaki, żelki z cukrem, słodzone gumy do żucia, ciastka, ciasta, batony, gumy rozpuszczalne, wafelki, herbatniki
  • produkty słodzone i kwaśne, także mleczne, ,  słodkie serki
  1. Czytajcie etykiety produktów spożywczych. Strzeżcie się cukrów prostych, szczególnie syropu GLUKOZOWO – FRUKTOZOWEGO

Fruktoza jest popularnym i tanim dodatkiem do większości wysoko przetworzonej żywności. Trafia tam pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego pozyskiwanego z kukurydzy, który jest tańszy w produkcji od cukru z buraków czy trzciny cukrowej.

W dzisiejszych czasach nawet parówki nafaszerowane są tym syropem.
Do niedawna głównym źródłem fruktozy były owoce.
Ze względu na jej szczególny metabolizm, dieta bogata w fruktozę, sprzyja rozwojowi wielu chorób   przewlekłych.

  1. Szkodliwy AKRYLOAMID.

Występuje w niektórych produktach i ma bezpośredni związek z redukującymi cukrami prostymi: fruktozą, glukozą.

Akryloamid jest substancją zanieczyszczającą zgodnie z definicją w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 315/93 i w efekcie stanowi zagrożenie chemiczne w łańcuchu żywnościowym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazuje na obawy dot. jego rakotwórczego działania.

Powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi w temp. 120* -180* C

Z uwagi na masę ciała, dzieci są najbardziej narażoną grupą wiekową.

Produkty, które zawierają akryloamid:

  • płatki śniadaniowe (z wyłączeniem płatków owsianych)
  • pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie: ciastka, herbatniki, suchary,
  • batony zbożowe, podpłomyki, rożki, wafle, bułeczki i pierniki, a także krakersy,
  • pieczywo chrupkie i substytuty pieczywa
  1. Owoce i warzywa – zdecydowanie TAK ! Jedząc owoce i warzywa zjadamy niewiele fruktozy, ale sporo błonnika.
  2. Sacharoza (cukier kryształ pozyskiwany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej ) używana w rozsądnych ilościach, nie jest tak szkodliwa jak pozostałe cukry proste, np. fruktoza.

Mimo, że składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy nie ma właściwości redukujących.

  1. Tłuszcze nie takie straszne jak je malują.

W tłuszczach zawartych w naturalnych pokarmach znajdują się  witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe, a pewne ich pochodne ( np. cholesterol) są prekursorami ważnych hormonów czy witaminy D.

W produktach odtłuszczonych walory smakowe poprawia się przez dodanie cukru.

  1. Liczne badania pokazują, że nadmierne spożycie cukrów prowadzi nie tylko do powstania próchnicy, ale zwiększa również ryzyko wystąpienia otyłości, CUKRZYCY, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów ….
  1. Możecie zmienić nawyki żywieniowe zanim będzie za późno.

                ZDROWIE ZACZYNA SIĘ NA TALERZU, A WŁAŚCIWIE PODCZAS ZAKUPÓW.

 

lek.stom. Kinga Przybyłowska

 

 

 

 

 


Opublikowano 14 maja 2019 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak