Zdrowa jama ustna
Próchnica jest najczęstszą chorobą jamy ustnej. Ma wieloczynnikowe podłoże, ale najważniejszymi powodami jej powstawania są :
- zaniedbania higieniczne
- złe nawyki żywieniowe, w tym dieta bogata w węglowodany: dwucukry, np. sacharoza (znana z cukierniczek), cukry proste – glukoza, fruktoza
Światowa Organizacja Zdrowia i Światowa Federacja Dentystyczna wskazują na trzykrotny wzrost spożycia cukru w ciągu ostatnich 50 lat !!!
Drodzy Rodzice :
- Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej podaje na swojej stronie wytyczne dot. zasad żywienia. I tak :
Przykładowymi produktami niepożądanymi (o właściwościach próchnicotwórczych ) w jadłospisie są:
- napoje słodzone (również herbata, napoje gazowane, napoje owocowe),
- produkty kleiste i retencyjne, np. rodzynki, musli (zawierające płatki zbożowe, rodzynki, suszone owoce i cukier), słodkie sucharki, słodycze, np. cukierki, karmelki, lizaki, żelki z cukrem, słodzone gumy do żucia, ciastka, ciasta, batony, gumy rozpuszczalne, wafelki, herbatniki
- produkty słodzone i kwaśne, także mleczne, , słodkie serki
- Czytajcie etykiety produktów spożywczych. Strzeżcie się cukrów prostych, szczególnie syropu GLUKOZOWO – FRUKTOZOWEGO
Fruktoza jest popularnym i tanim dodatkiem do większości wysoko przetworzonej żywności. Trafia tam pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego pozyskiwanego z kukurydzy, który jest tańszy w produkcji od cukru z buraków czy trzciny cukrowej.
W dzisiejszych czasach nawet parówki nafaszerowane są tym syropem.
Do niedawna głównym źródłem fruktozy były owoce.
Ze względu na jej szczególny metabolizm, dieta bogata w fruktozę, sprzyja rozwojowi wielu chorób przewlekłych.
- Szkodliwy AKRYLOAMID.
Występuje w niektórych produktach i ma bezpośredni związek z redukującymi cukrami prostymi: fruktozą, glukozą.
Akryloamid jest substancją zanieczyszczającą zgodnie z definicją w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 315/93 i w efekcie stanowi zagrożenie chemiczne w łańcuchu żywnościowym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazuje na obawy dot. jego rakotwórczego działania.
Powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi w temp. 120* -180* C
Z uwagi na masę ciała, dzieci są najbardziej narażoną grupą wiekową.
Produkty, które zawierają akryloamid:
- płatki śniadaniowe (z wyłączeniem płatków owsianych)
- pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie: ciastka, herbatniki, suchary,
- batony zbożowe, podpłomyki, rożki, wafle, bułeczki i pierniki, a także krakersy,
- pieczywo chrupkie i substytuty pieczywa
- Owoce i warzywa – zdecydowanie TAK ! Jedząc owoce i warzywa zjadamy niewiele fruktozy, ale sporo błonnika.
- Sacharoza (cukier kryształ pozyskiwany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej ) używana w rozsądnych ilościach, nie jest tak szkodliwa jak pozostałe cukry proste, np. fruktoza.
Mimo, że składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy nie ma właściwości redukujących.
- Tłuszcze nie takie straszne jak je malują.
W tłuszczach zawartych w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe, a pewne ich pochodne ( np. cholesterol) są prekursorami ważnych hormonów czy witaminy D.
W produktach odtłuszczonych walory smakowe poprawia się przez dodanie cukru.
- Liczne badania pokazują, że nadmierne spożycie cukrów prowadzi nie tylko do powstania próchnicy, ale zwiększa również ryzyko wystąpienia otyłości, CUKRZYCY, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów ….
- Możecie zmienić nawyki żywieniowe zanim będzie za późno.
ZDROWIE ZACZYNA SIĘ NA TALERZU, A WŁAŚCIWIE PODCZAS ZAKUPÓW.
lek.stom. Kinga Przybyłowska