„Pomarańczowa Królowa”
DYNIA
WITAMINY
dynia zawiera sporo witaminy A –beta-karotenu,
jest źródłem witamin B1, B2, C, PP,
zawiera składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez,
dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa,
zawiera pektyny i kwasy organiczne.
PESTKI DYNI
Zawierają szereg składników mineralnych, jak: magnez, fosfor, miedź, mangan, żelazo oraz cynk, a także witaminy z grupy B, A, C oraz K.
Zawarty w nich błonnik reguluje perystaltykę jelit.
Znajdująca się w pestkach luteina i zeaksantyna ma pozytywny wpływ na procesy związane z widzeniem.
Pestki dyni wspierają odporność, wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Wspomagają walkę z infekcjami oraz pasożytami.
Pomysły na dynię!
– zupy,
– placki,
– soki,
– zapiekane kawałki dyni.
A dla dzieci – masy plastyczne!
Do przygotowania masy potrzebujemy:
– pulpę z ugotowanej lub upieczonej dyni (dynia zmiksowana bez skórki),
– skrobię ziemniaczaną
Składniki mieszamy. Do pulpy stopniowo dodajemy skrobię, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która przypomina ciastolinę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i jednolite. Tak uzyskaną dyniolinę możecie wykorzystać do wielu zabaw w ugniatanie czy .wykrawanie kształtów.