3 lutego 2015

Smaczne i zdrowe pasty do pieczywa

PASTY DO PIECZYWA

Pasta z drobiu ,,Mięskowa”
Kurczak ugotowany lub filet z kurczaka usmażony ( 60dkg)
2 marchewki ugotować
1/2 selera – ugotować
mała cebula podsmażona
1/2 kostki masła (roztopione)
koperek, sól, pieprz, czosnek
Zmielić i zmiksować z przyprawami- ozdobić i posypać ziarnami według uznania.
Pasta pomidorowa ,,Różowa”
2 kostki twarogu
1/2kostki masła ( roztopione)
2 łyżki śmietany gęstej
koncentrat pomidorowy
2 łyżki keczupu
1/2 cebuli
sól, pieprz
Zmiksować ozdobić i posypać ziarnami według uznania.

Pasta z jaj ,,Słoneczkowa”
10 szt. Jaj ugotowane na twardo
1/2  kostki masła ( roztopione)
majonez, sól, pieprz
Zmiksować ozdobić i posypać ziarnami według uznania.

Pasta z awokado ,,Shrekowa”
Owoc awokado dojrzałe takie w dotyku jak dojrzała gruszka -przekroić na pół wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ jak z owocu kiwi
sok z cytryny – do smaku ; bez soku z cytryny awokado brzydko ciemnieje
łyżeczka oleju z oliwek
Sól, pieprz, czosnek
Zmiksować ozdobić i posypać ziarnami według uznania. Jak awokado jest miękkie to można rozdusić tylko widelcem.


Opublikowano 3 lutego 2015 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak