DLACZEGO WARTO OGRANICZYĆ SPOŻYCIE BIAŁEGO CUKRU
DLACZEGO WARTO OGRANICZYĆ SPOŻYCIE BIAŁEGO CUKRU.
Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14 pierwiastków śladowych,minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych,jest to jedynie dwucukier sacharoza.
Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom zastosowaniem substancji chemicznych ,m.in. dwutlenek siarki,siarczanu sodu i ultramaryny.
CUKIER BIAŁY RAFINOWANY DOSTARCZA ORGANIZMOWI JEDYNIE PUSTYCH KALORII.Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki czas.
Cukier ma jeden z najważniejszych indeksów glikemicznych. Oznacza to,że po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co może spowodować hipoglikiemię-a głód powraca.
NADMIERNE SPOŻYCIE CUKRU JEST JEDNYM Z CZYNNIKÓW POWODUJĄCYCH OTYŁOŚĆ DZIECI I DOROSŁYCH. JEST PRZYCZYNĄ ZATRZYMANIA WODY I SOLI W ORGANIZMIE.
BIAŁY CUKIER….
-podrażnia śluzówkę żołądka -powoduje nadmierna kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
-niszczy błonę śluzową jelit,zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu -układ odpornościowy w 70% – 80% działa w jelitach.
-zaburza proces trawienia i wypróżniania ,prowadząc do zaparć
-podczas trawienia cukru i zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
-mocno zakwasza organizm- do wyrównania równowagi zasadowo-kasowej wykorzystywany wapń,wiedzmy więc,że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym kości
-uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
-szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin,penetrując strukturę tkanek zęba. NADMIERNE SPOŻYCIE CUKRU WIĄŻE SIĘ Z SZYBKIM ROZWOJEM PRÓCHNICY ZĘBÓW.
-niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych,np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz w procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru MOŻE POWODOWAĆ CHRONICZNE ZMĘCZENIE ORAZ POWAŻNE SCHORZENIA W PÓŹNIEJSZYM WIEKU, np. osteoporozę,zaburzenia przemian lipidowych ( wzrost stężenia cholesterolu i trójglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje.
-spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując NADPOBUDLIWOŚĆ ORGANIZMU, BRAK KONCENTRACJI UWAGI, ROZDRAŻNIENIE, SPADKI NASTROJU, SENNOŚĆ .Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników :dopaminy,serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny.
– u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii.
Co zamiast białego cukru ?
Zamiast rafinowanego cukru można użyć naturalnych substancji słodzących:
-cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony-otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego bez oddzielania melasy i kryształków. Zawiera dodatkowo substancje odżywcze jak minerały i witaminy.
-melasa trzcinowa lub buraczana- produkt powstający podczas produkcji cukru białego – to właśnie w tym gęstym brązowym syropie zawarte są wszystkie dodatkowe substancje odżywcze.
Inne substancje słodzące to:
• miód naturalny (stosujemy w niewielkich ilościach)
• syrop klonowy, kukurydziany
• słód jęczmienny
• syrop z agawy (jest bardzo słodki, a ma niski poziom glikemiczny)
• ksylitol ( u dzieci ostrożnie- może działać przeczyszczająco)
• lukrecja.
Należy pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodyczy dziecko otrzyma w postaci świeżych i suszonych owoców, warzyw takich jak buraki, marchewki, fasolki oraz nasion, orzechów i ziaren zbóż.