Zupa krem z dyni
Składniki:
• 1 duża dynia
• 4 gruszki
• 1 łyżka masła
• 3 średnie cebule
• 2-3 cm korzenia imbiru
• 1 l wody
• 4 łyżki śmietany 30 %
• 1 płaska łyżeczka soli
• pieprz
• szczypta cynamonu
• 1/4 łyżeczki kurkumy
• szczypta kardamonu
Dynię oczyścić z włókien i pestek, obrać ze skóry. Pokrojone kawałki wrzucić do garnka i dusić . Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Cebulę drobno posiekać. Korzeń imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, podusić, a następnie dodać imbir. Po chwili dodać gruszkę, a kolejno dynię. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kilka kawałków dyni (będą do podania zupy), a resztę zupy zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i kurkumę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kawałkami dyni i dekorować listkiem bazylii.