15 listopada 2022

„Pomarańczowa Królowa”

DYNIA

WITAMINY

dynia zawiera sporo witaminy A –beta-karotenu,

jest źródłem witamin B1, B2, C, PP,

zawiera składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez,

dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa,

zawiera pektyny i kwasy organiczne.

PESTKI DYNI

Zawierają szereg składników mineralnych, jak: magnez, fosfor, miedź, mangan, żelazo oraz cynk, a także witaminy z grupy B, A, C oraz K.

Zawarty w nich błonnik reguluje perystaltykę jelit.

Znajdująca się w pestkach luteina i zeaksantyna ma pozytywny wpływ na procesy związane z widzeniem.

Pestki dyni wspierają odporność, wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Wspomagają walkę z infekcjami oraz pasożytami.

Pomysły na dynię!

– zupy,

– placki,

– soki,

– zapiekane kawałki dyni.

A dla dzieci – masy plastyczne!

Do przygotowania masy potrzebujemy:

– pulpę z ugotowanej lub upieczonej dyni (dynia zmiksowana bez skórki),

– skrobię ziemniaczaną

Składniki mieszamy. Do pulpy stopniowo dodajemy skrobię, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która przypomina ciastolinę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i jednolite. Tak uzyskaną dyniolinę możecie wykorzystać do wielu zabaw w ugniatanie czy .wykrawanie kształtów.

 


Opublikowano 15 listopada 2022 przez Tygrysek Pietrek in category "Zdrowy przedszkolak", "Zdrowy Przedszkolak