Aktywność Pro-zdrowotna na marzec :)
W marcu każda z grup miała za zadanie założyć w swojej sali „plantację rzeżuchy” 😉
Dlaczego?
Bo kiełki są uznawane za jeden z najbogatszych w składniki odżywcze produktów spożywczych.
Chociaż były doceniane już w starożytnych Chinach, w Polsce dopiero od niedawna są powszechnie dostępne w sklepach. Poza najczęściej konsumowanymi kiełkami rzodkiewki czy wielkanocnej rzeżuchy na talerzach pojawiają się też inne gatunki warzywne.
Ich walory zdrowotne wynikają z tego, że nasiona, jako zalążek nowych roślin, są niezwykle bogatym magazynem białek, witamin i mikroelementów.
Zachęcamy także wszystkich do założenia hodowli kiełek w domach,
co z pewnością uatrakcyjni śniadanko każdemu domownikowi 🙂
A oto galeria naszych kącików z rzeżuchą —-> LINK