O odporności dzieci
Jak wzmocnić odporność u przedszkolaka?
Odporność to zespół reakcji obronnych, których celem jest neutralizowanie lub eliminowanie obcych dla organizmu substancji. U dzieci układ odpornościowy dopiero się kształtuje, dlatego jest on wrażliwszy od systemu immunologicznego człowieka dorosłego.
Po urodzeniu systemu odporności u dziecka jest niedojrzały – nie miał przecież wcześniej kontaktu z drobnoustrojami i nie umie jeszcze z nimi walczyć. Około 3-6 miesiąca życia występuje fizjologiczny spadek odporności, związany z coraz mniejszą ilością matczynych przeciwciał. Wtedy też dziecko jest narażone na choroby. W tym czasie ważne jest karmienie piersią, gdyż pokarm matki posiada właściwości antybakteryjne.
Kolejnym fizjologicznym spadkiem odporności charakteryzuje się okres, kiedy dziecko zaczyna chodzić do przedszkola. Jest to ważny czas pobudzania układu immunologicznego do wytwarzania swoistej odporności, co jednak wiąże się ze zwiększoną liczba infekcji.
6 ważnych kroków w pokonywaniu infekcji u dzieci i przejście przez pierwsze miesiące przedszkola w zdrowiu.
Krok 1: pełnowartościowa dieta
Powinna być ona urozmaicona oraz bogata w witaminy i minerały, a także zawierać produkty mleczne, chude mięso i ryby. Codziennie należy spożywać porcje warzyw i owoców, bowiem zawierają one duże ilości niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego witamin i mikroelementów. W diecie dziecka można również wykorzystać produkty naturalne wpływające na odporność, takie jak miód, maliny, cebula czy czosnek. Dzieci powinny spożywać 4 – 5 posiłków dziennie. Pamiętamy, że ważna jest ich regularność i atrakcyjność. Należy natomiast unikać sztucznie przetworzonej żywności. Czytaj dalej